Tamarakt/ Bissara/ Marokkaanse erwtensoep

In het Tamazight zeggen wij Tamarakt (erwtensoep), dit is een echte klassieker. De geuren laten mij terug reizen naar mijn jeugd. Ik zie voor mij hoe mijn moeder in de keuken dit heerlijke gerecht voor ons bereidde. Het is een simpel gerecht maar ontzettend voedzaam, helend, heilzaam, verwarmend en zeer ijzerrijk.Ingrediënten:- 500 gram erwten- 1600ml water- Himalaya zout- Komijn- Zwarte peper- Ras el hanoutBereiding:Stap 1: Breng de 1600ml water aan het kook.Stap 2: Was de erwten.Stap 3: Wanneer het water kookt voeg je de gewassen erwten toe.Stap 4: Laat dit op laag vuur voor 45 min koken.Stap 5: Voeg de kruiden toeStap 6: Mix alles samen tot een geheel.Stap 7: Schenk er nog wat pure olijfolie overheen en wat komijnpoeder als garnering. Ken je iemand die recent bevallen is? Een miskraam heeft gekregen? Zwanger is? Depressieve gevoelens heeft of zit je zelf in je menstruatieperiode? Maak dit heerlijke traditionele Marokkaanse gerecht voor haar of voor jezelf.Laat je mij weten in de reacties als je het gerecht ook hebt gemaakt? Breng dit gerecht ook herinneringen bij je op?Veel liefs,Yazmina

Lees meer »

Loubia/ Marokkaanse witte bonensoep

Dit traditioneel Marokkaans recept is van mijn oma en wil dit heerlijke verwarmende, voedzame en heilzame gerecht met jullie delen. Dit is niet zomaar een gerecht! Dit is liefde, dit is zorg, dit is jezelf voeden met de beste ingrediënten om te herstellen, om te helen en je baarmoeder te verwarmen. Het is voedzaam, ijzerrijk, rijk aan vitamines en minderalen.Ingrediënten:- Stukjes vlees en bot- 1 kom witte bonen - 2 uien- 2 tomaten- 2 teentjes knoflook- 1 groene paprika- Koriander- Peterselie- Zwarte peper- Himalaya zout- Kurkuma - Zoete paprika poeder- Gember(poeder)- Komijn- SaffraanBereiding:Stap 1: Week de witte bonen een nacht van te voren in koud water.Stap 2: Doe een beetje olijfolie in de pan met de stukjes vlees, botten, geraspte uien en knoflook. Fruit dit samen even goed aan.Stap 3: Rasp de tomaten en voeg dit toe.Stap 4: Rasp de groene paprika en voeg dit toe.Stap 5: Voeg vervolgens alle kruiden toe.Stap 6: Doe de geweekte witte bonen erbij.Stap 7: Giet gekookt water tot alles onder staan.Stap 8: Laat dit goed om middel vuur gaar worden.Ken je iemand die recent bevallen is? Een miskraam heeft gekregen? Zwanger is? Depressieve gevoelens heeft of zit je zelf in je menstruatieperiode? maak dit heerlijke traditionele Marokkaanse witte bonen gerechtje voor haar of voor jezelf.Laat je mij weten in de reacties als je het gerecht ook hebt gemaakt?Veel liefs,Yazmina

Lees meer »

Le3des

Tijdens de kraambloeding, na een miskraam en tijdens de menstruatieperiode kun je last krijgen van vermoeidheid en weinig energie. Je verliest immers veel bloed. Het is van essentieel belang om ijzerrijk voedsel te eten. Dit traditioneel Marokkaanse gerecht genaamd le3des is zo ontzettend voedzaam, heilzaam en verwarmend. Dit komt door de verwarmende kruiden die erin verwerkt zijn en natuurlijk de bruine linzen.Ingrediënten:- 1 kom bruine linzen- 1 uien- 2 tomaten- 2 teentjes knoflook- Koriander- Peterselie- Zwarte peper- Himalaya zout- Kurkuma - Zoete paprika poeder- Gember(poeder)Je kunt eventueel groente er nog aan toevoegen, zoals wortels, aardappelen en/ of pompen.Bereiding:Stap 1: Week de linzen een nacht van te voren in warm water, zo gaan de linzen niet kapot wanneer je ze gaat koken.Stap 2: Doe een beetje olijfolie in de pan met de gesneden uien en knoflook. Fruit dit samen even goed aan.Stap 3: Snij de tomaten in kleine stukjes en voeg dit toe.Stap 4: Voeg vervolgens alle kruiden toe.Stap 5: Doe de geweekte bruine linzen erbijStap 6: Giet gekookt water tot de linzen onder staan.Stap 7: Laat dit goed om middel vuur gaar worden.Ken je iemand die recent bevallen is? Een miskraam heeft gekregen? Depressieve gevoelens heeft of zit je zelf in je menstruatieperiode? maak dit heerlijke traditionele Marokkaanse linzen gerechtje voor haar of voor jezelf. PS: het is echt onwijs heerlijk!Laat je mij weten in de reacties als je het gerecht ook hebt gemaakt?Veel liefs,Yazmina

Lees meer »

kippenbouillon soep

Eigen getrokken kippenbouillon soep is een van mijn favorieten gerechten. Wanneer je een soepkip trekt in je eigen gemaakte bouillon komt er een stofje Cornosine vrij. Cornosine helpt om je immuunsysteem een boost te geven. Dit is een must voor iedere kraamvrouw, bij verlies, kinderwens of griep. Ingrediënten:- Soepkip- 2 uien- 2 tomaten- 2 wortels- 1 courgette- 2 aardappelen- Aantal takken bleekselderij- Koriander- Peterselie- Zwarte peper- Keltisch zeezout- 3 blaadjes laurierblad- Kurkuma - Rozemarijn- Gember(poeder)- Vermicelli Je kunt variëren met groente die je in huis hebt.Bereiding:Stap 1: Was de soepkip en groente, doe dit vervolgens in een grote pan met de kruiden.Stap 2: Vul de pan met koud water. Dit is om de vitamines goed te laten intrekken in het water.Stap 3: Laat de pan op een laag pitje zeker voor 2 uur pruttelen.Stap 4: Haal vervolgens de soepkip en groente uit de panStap 5: Pluk de soepkip en snij de groenteStap 6: Voeg de geplukte soepkip en gesneden groente terug in de panStap 7: Kook er nog eventueel vermicelli bijKen je iemand die recent bevallen is? Een miskraam heeft gekregen? Depressieve gevoelens heeft maak dit heerlijke kippenbouillon soepje voor haar. Het is echt onwijs heerlijk!Laat je mij weten in de reacties als je het gerecht ook hebt gemaakt?Veel liefs,Yazmina

Lees meer »

Rfissa

Rfissa is een traditioneel gerecht uit Marokko. Het is een culinaire maaltijd die wordt geserveerd voor de kraamvrouw, bij een kinderwens en verlies. Door de verwarmende kruiden die in het gerecht verwerkt zijn werkt dit verwarmend voor de baarmoeder. Tevens is Rfissa ook nog eens heilzaam en voedzaam.Ingrediënten voor de msemmen:- 500 gram bloem- 200 gram fijne griesmeel- Snufje keltisch zeezout- Water op gevoel- Plantaardige olie om ze te vormenIngrediënten voor de kip:-  4 grote kippenpoten met dij- 3 uien- 2 teentjes knoflook- 1 theelepel gember- 1 theelepel ras el hanout- Halve theelepel peper- Snufje keltisch zeezout- 1 theelepel kurkuma- Kaneelstokje- Saffraan draadjes- 1 eetlepel Habbat rashad- 1 eetlepel fenegriek- Kommetje linzen- Koriander- PeterselieBereiding msemmen:Stap 1: doe de meel en fijne griesmeel samen met snufje zout en water. Giet het water op gevoel tot het een fijne kneedbare deeg wordt.Stap 2: maak er kleine bolletjes van en gebruik bij het vormen van de kleine bolletjes een beetje plantaardige olie. Laat het 10 minuten rusten.Stap 3: druk de kleine bolletje plat met plantaardige olie en doe er een tweede bolletje bovenop. Druk ze samen plat tot een grote cirkel of vierkant.Stap 4: bak ze in een koekenpan aan beide kanten gaan.Stap 5: maak ze open, rol ze op en knip er kleine reepjes van.Stap 6: stoom de helft van de msemmen nog even in een stroompan en meng dit met de andere helft niet gestoomde msemmen, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.

Lees meer »

Tchicha bel za'atar

Tchicha bel za'tar (Gerstesoep met tijm) is een traditioneel Marokkaans medicijn soepje. Door de gerst, linzen, tijm en habbat rashad is dit een echte immuunsysteem booster. Dit gerecht wordt klaar gemaakt wanneer je je zwak voelt, ziek bent en tijdens de postpartum periode.Dit gerecht is voedzaam, heilzaam en verwarmend.

Lees meer »

Talbina

Talbina (gerstpap) is een sunnaah van de profeet (salAllaahou alayhi wasalaam) en een natuurlijke geneesmiddel. Dit gerecht is voedzaam, heilzaam en verwarmend."Talbina geeft rust aan het hart van de ziekte en verwijdert wat van het verdriet."(Bukharie,5365)Dit is een super gerecht voor de kraamvrouw, bij een miskraam/verlies en tijdens de menstruatieperiode.Gerst bevat magnesium, zink, mangaan, koper, selenium, vitamine B en E en oplosbare vezels.Ingrediënten:- 500 gram plantaardige melk- 50 gram gerstekorrels- 7 ajwa dadels- Handje vol amandelen- Handje vol pistache- Pure honing- Theelepel kaneel- Halve theelepel kardemomBereiding:Stap 1:  Was de gerstekorrels, gooi het water weg en zet de gerstekorrels weer onder water voor ongeveer 4 uurtjes.Stap 2: Kook de plantaardige melk en giet de gerstekorrels erbij, kook dit voor ongeveer 20 minuten. Blijf het in de gaten houden, soms moet er toch wat meer melk bij.Stap 3: Snijd de dadels, amandelen en pistache.Stap 4: Doe de kardemom, kaneel. dadels, amandelen en pistache bij de gerst en laat dit voor ongeveer 10 minuten mee koken.Stap 5: Serveer het op een bord en garneer nog wat amandelen, pistache en honing op smaakKen je iemand die recent bevallen is? Een miskraam heeft gekregen? Of iemand met depressieve gevoelens? Maak dit heerlijke authentieke gerecht voor haar. Laat je me weten in de reacties wat je van het gerecht vindt?Veel liefs,Yazmina

Lees meer »

Sellou/sfouf

Sellou is een authentieke traditionele gerecht uit Marokko. Het wordt geserveerd bij speciale gelegenheden. De samenstelling is zo ontzettend goed voor de kraamvrouw, bij een miskraam of tijdens de menstruatieperiode. Door het eten van sellou werkt dit verwarmend op het lichaam, is het voedzaam, boost het de melkproductie, verlicht het de naweeën, verlicht het menstruatiepijn, is het rijk aan antioxidanten, werkt het ontstekingsremmend en stimuleert het gelukshormoon.Ingrediënten:- 500 gram bloem (volkoren bloem)- 500 gram gepelde amandelen- 40 gram anijszaad- 40 gram venkelzaad- 1 eetlepel kaneel- 250 gram sesamzaad- 200 gram pure honing- 100 ml plantaardige olie- 125 gram gesmolten ongezouten roomboter- mespuntje kardemomBereiding:Stap 1:  Maak de venkel en anijszaad schoon door de kleine steentjes weg te halen. Bak ze kort aan voor 2 minuten in een pannetje. Mix de kruiden fijn in een hakmolen. Stap 2: In een pan bak je de bloem door er continu in te blijven roeren tot deze goudbruin ziet. Duurt ongeveer 10 minuten. Zeef de bloem door.Stap 3: Bak de gepelde amandelen in olie goudbruin. De helft van de amandelen  maal je grof en de andere helft fijn. Houd nog wat hele amandelen over ter decoratie.Stap 4: Bak de sesamzaad kort aan. De helft laat je heel. De andere helft hak je fijn in de hakmolen.Stap 5: Voeg alle droge ingrediënten toe en meng het goed met elkaar.Stap 6: Voeg dan de gesmolten boter , plantaardige olie en pure honing toe.Stap 7: Meng alles nog goed met elkaar, decoreer het nog met hele amandelen.Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat!Ken je iemand die recent bevallen is? Een miskraam heeft gekregen? Depressieve gevoelens heeft maak dit heerlijke authentieke gerecht voor haar. Laat je me weten in de reacties als je het gerecht ook hebt gemaakt?Veel liefs,Yazmina

Lees meer »

Hammama Blideen (Lavendel couscous)

Toen een lieve volgster op Instagram vertelde dat ze couscous eet met lavendel, wekte dit meteen mijn interesse op. Wat een pareltje (gerecht) heb ik ontdekt. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Algerije. De vrouwen plukken de lavendel tijdens de lente en de zomer periode, om zo tijdens de herfst en winter periode dit heerlijke gerecht te bereiden. Couscous met lavendel wordt ook wel Hammama Blideen genoemd. Dit verwijst naar het woord hammam (sauna), omdat lavendel verwarmend werkt op het lichaam. Dit gerecht is daarom een perfecte gerecht voor de kraamvrouw, na een miskraam of tijdens de menstruatie periode. Het werkt verwarmend, helend en voedzaam. Tevens verlicht het de naweeën, pijnlijke menstruatie en depressieve gevoelens.Ingrediënten:- Couscous- Klein handje vol gedroogde lavendel (naar smaak)- Klein handje vol noten - Pure honing- KaneelBereiding:Stap 1: Stoom de couscous op traditionele wijze.Stap 2: Wanneer de couscous bijna klaar is, stoom je de laatste 10 min de lavendel mee in de couscous pan samen met de couscous.Stap 3: Zet de couscous samen de gestoomde lavendel op een bord.Stap 4: hak de noten en strooi ze over de couscous met lavendel.Stap 5: Strooi kaneel er overheen.Stap 6: Schenk er wat pure honing overheen.Easy peasy en echt zo onwijs lekker! Doordat de lavendel wordt gestoomd is de smaak en geur niet heersend. Ken je iemand die recent bevallen is? Een miskraam heeft gekregen? Depressieve gevoelens heeft maak dit heerlijke authentieke gerecht voor haar. Laat je me weten in de reacties als je het gerecht ook hebt gemaakt?Veel liefs,Yazmina

Lees meer »